Молитвослов

Толковый молитвослов с кратким словарем к каждой молитве, пояснениями и параллельным переводом на русский язык:

Молитвы утренние

Молитвы на сон грядущим

Православный молитвослов на церковно-славянском языке:

Утренние молитвы

Молитвы на сон грядущим

Краткий молитвослов

Тропари и кондаки воскресные

Тропарион

Канон покаянный ко Господу нашему Иисусу Христу с переводом на русский язык

Канон молебный ко Пресвятой Богородице с переводом на русский язык

Канон Ангелу Хранителю с переводом на русский язык

Последование ко Святому Причащению с переводом на русский язык

Благодарственные молитвы по Святом Причащении с переводом на русский язык

Канон покаянный ко Господу нашему Иисусу Христу

Канон молебный ко Пресвятой Богородице

Канон Ангелу Хранителю

Последование ко Святому Причащению
Благодарственные молитвы по Святом Причащении

Часы Святой Пасхи

Пасхальный канон

О молитвенном правиле в дни празднования Святой Пасхи

Как читать Псалтирь

Псалтирь пророка и царя Давида на церковнославянском языке с параллельным переводом на русский язык

Псалтирь

Псалтирь в русском переводе П. Юнгерова

Молитвенное правило преп. Амвросия Оптинского



Великий канон святого Андрея Критского
(с переводом на русский язык)

Протоиерей Серафим Слободской. Закон Божий:

Молитва святого Ефрема Сирина

Пс.22:1. Господь – Пастырь мой; я ни в чем не буду нуждаться.

В конец, «псалом Давиду». «Господь пасет мя, и ничтоже мя лишит». И в сем псалме заключается та же мысль, какая и в псалмах пред сим изъясненных. Ибо Пророк, сказав в предыдущем псалме: «ядят убозии, и насытятся, и восхвалят Господа взыскающии Его» (Пс. 21, 27); еще: «ядоша и поклонишася вси тучнии земли» (Пс. 21, 30), указует здесь Подателя таковой снеди, и Питателя сего называет пастырем. Так именовал Себя и Владыка Христос: «Аз есмь пастырь добрый: и знаю Моя, и знают Мя моя» (Ин. 10, 14). Так называл Себя и чрез Пророка Иезекииля (Иез. 34, 13 и сл.). Посему и здесь все вкусившие спасительной снеди взывают: «Господь пасет мя, и ничтоже мя лишит», потому что Пастырь сей пасомым своим дарует всякое наслаждение благами.

Пс.22:2. Он покоит меня на злачных пажитях и водит меня к водам тихим.

«На месте злачне, тамо всели мя». поелику Подателя благ наименовал пастырем, то кстати, в переносном также смысле, упомянул о пище овец. Злаком же называет здесь священное учение божественных словес, потому что сей Пастырь сперва питает словом, а потом предлагает таинственную снедь.

«На воде покойне воспита мя». Дает разуметь воду пакибытия, в которой крещаясь, возжелавший благодати совлекается греховной ветхости, и из ветхаго делается новым.

Пс.22:3. Подкрепляет душу мою, направляет меня на стези правды ради имени Своего.

«Душу мою обрати, настави мя на стези правды». Сообщил мне, говорит Пророк, блага сии, прежде всего освободив от заблуждения и приуготовив к тому, чтобы ходить мне путем правым.

«Ради имене Своего». Все же это – дары Его щедроты, потому что пользуемся сим не по добродетели своей. Поэтому, имея такого Помощника и Поборника не убоюсь даже самых врат смерти, но с пренебрежением встречу всякую смерть. Ибо сие присовокупил Пророк:

Пс.22:4. Если я пойду и долиною смертной тени, не убоюсь зла, потому что Ты со мной; Твой жезл и Твой посох – они успокаивают меня.

«Аще бо и пойду посреде сени смертныя, не убоюся зла, яко Ты со мною еси». Присоединяет же к сему и другое:

«Жезл Твой и палица Твоя, та мя утешиста». Ибо жезлом подкрепляет мою немощь, а палицею руководит на правый путь. Посему не погрешает, кто именует так спасительный крест, потому что печатию и воспоминанием онаго освобождаемся от враждебных демонов и руководимся на истинную стезю.

Пс.22:5. Ты приготовил предо мною трапезу в виду врагов моих; умастил елеем голову мою; чаша моя преисполнена.

«Уготовал еси предо мною трапезу сопротив стужающим мне: умастил еси елеом главу мою, и чаша Твоя упоявающи мя, яко державна». Сие явственно для сподобившихся тайноводства, и не требует никакого изъяснения. Ибо знают они и духовный елей, которым умастили главу, и укрепляющее, а не расслабляющее, упоение, и таинственную снедь, какую предлагает нам сверх пастырства своего соделавшийся и Женихом. Сими благами, говорит Пророк, преисполнил Ты меня, между тем как неприязненные мне печалятся и беспокоятся о том, что с бывшим прежде у них в рабстве произошла такая перемена.

Пс.22:6. Так, благость и милость да сопровождают меня во все дни жизни моей, и я пребуду в доме Господнем многие дни.

«И милость Твоя поженет мя вся дни живота моего, и еже вселитимися в дом Господень в долготу дний». Снабдителем же сих благ – Твое неизреченное человеколюбие, которое не дожидалось нашего прошения, но как некиих беглецев преследовало и постигло, дарует же нам спасение, и в божественных обителях место для пребывания, и в настоящей и в будущей жизни. Ибо сие выразил Пророк, сказав: «в долготу дний», то есть, всегда и непрестанно, а это приличествует оным векам, не имеющим конца.

  • За силата на вярата
  • За молитвата
  • Отче наш
  • Радвай се
  • Молитва към ангел — хранител
  • Молитви преди започване на работа
  • Молитви след работа
  • Молитви преди ядене
  • Вечерни молитви
  • Молитви в скърби и злополуки
  • Кръстното знамение — външен израз на молитвата
  • Поклони
  • За въздържанието
  • За гордостта
  • Когато влизаме в храма

от книгата на Митрополит Иоаникий «Наставления за духовен живот»

Молитви след работа

Благодаря Ти, Господи Иисусе Христе Боже наш, че ме удостои да завърша здрав и невредим днешната си работа, та сега с бодро и признателно сърце да възпея неизповедимата Ти благост. Ти, Божествения Работник, Който не счете труда унизителен, но от небесната висота слезе и приемайки човешко естество, освети труда с всесветите Твои ръце, дай ми отмора от дневния труд, с който изпълних Твоята воля. Защото Ти Пресветий Владико, си рекъл: «Моят Отец до сега работи, и Аз работя», и с това си ни оставил заповед усърдно и послушно да се трудим в Твое име. Благодаря Ти още всещедрий Боже, че ми даде сили, търпение и желание за работа и не допусна да се вгнезди в мене досада, недоволство и роптание, а милостиво ме възнагради с радостта на труда и ме изпълни със синовна признателност към Тебе, заради неотстъпната Ти помощ. И сега, когато Ти принасям от смирено сърце благодарствена песен, моля Те и през останалото време на моя живот да ми бъдеш силен помощник във всяко добро и угодно на Тебе дело, та и във вечността да получа наградата, приготвена за всички, които с труд в Твое име и според твоята правда Ти благоугодяват и прославят Тебе, с Отца и Светаго Духа. Амин!

Милосърдний Господи и Владико на моя живот. Ти си рекъл:»Дойдете при Мене всички отрудени и обременени и аз ще ви успокоя». Ето пристъпям към Твоята благост и кротко присланям сърце под Твоето любещо крило: дарувай мир на душата и тялото ми, отрудени от тежката дневна моя работа. Да отпочине сърцето ми, и душата ми да се успокои в Тебе, моя Господ и Спасител, за да видя и аз, недастойния Твой раб, незалязващата светлина на Твоя истина и всегда да славословя пресветото име на моя благ Господ и Закрилник. Амин!

Молитвами святых отец наших, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Аминь.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, Иже везде сый и вся исполняяй. Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас. (Читается трижды, с крестным знамением и поясным поклоном.)
Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

Господи, помилуй. (Трижды.)

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

Господи, помилуй. (12 раз.)

Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу. (Поклон.)

Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу. (Поклон.)

Приидите, поклонимся и припадем Самому Христу, Цареви и Богу нашему. (Поклон.)

Псалом 90
Живый в помощи Вышняго, в крове Бога Небесйаго водворится. Речет Господеви: Заступник мой еси и Прибежище мое. Бог мой, и уповаю на Него. Яко Той избавит тя от сети ловчи, и от словесе мятежна, плещма Своима осенит тя, и под криле Его надеешися: оружием обыдет тя истина Его. Не убоишися от страха нощнаго, от стрелы летящия во дни, от вещи во тме преходящия, от сряща, и беса полуденнаго. Падет от страны твоея тысяща, и тма одесную тебе, к тебе же не приближится, обаче очима твоима смотриши, и воздаяние грешников узриши. Яко Ты, Господи, упование мое, Вышняго положил еси прибежище твое. Не приидет к тебе зло, и рана не приближится телеси твоему, яко Ангелом Своим заповесть о тебе, сохранити тя во всех путех твоих. На руках возмут тя, да не когда преткнеши о камень ногу твою, на аспида и василиска наступиши, и попереши льва и змия. Яко на Мя упова, и избавлю и: покрыю и, яко позна имя Мое. Воззовет ко Мне, и услышу его: с ним есмь в скорби, изму его, и прославлю его, долготою дней исполню его, и явлю ему спасение Мое.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа, слава Тебе, Боже (трижды).

Со духи праведных скончавшихся, душу раба Твоего, Спасе, упокой, сохраняя ю во блаженной жизни, яже у Тебе, Человеколюбче.

В покоище Твоем, Господи, идеже вей святии Твои упокоеваются, упокой и душу раба Твоего, яко Един еси Человеколюбец.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу: Ты еси Бог, сошедший во ад и узы окованных разрешивши. Сам и душу раба Твоего упокой.

И ныне и присно и во веки веков. Аминь: Едина Чистая и Непорочная Дево, Бога без семени рождшая, моли спастися душе его.

Кондак, глас 8:
Со святыми упокой, Христе, душу раба Твоего, идеже несть болезнь, ни печаль, ни воздыхание, но жизнь безконечная.

Икос:
Сам Един еси Безсмертный, сотворивый и создавый человека: земнии убо от земли создахомся и в землю туюжде пойдем, якоже повелел еси, Создавый мя, и рекий ми: яко земля еси и в землю отъидеши, аможе вей человецы пойдем, надгробное рыдание творяще песнь: Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа.
Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.
Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Господи, помилуй (трижды), благослови.
Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй нас. Аминь.
Во блаженном успении, вечный покой подаждь. Господи, усопшему рабу Твоему (имя) и сотвори ему вечную память.
Вечная память (трижды).
Душа его во благих водворится, и память его в род и род.

[ad01]

Рубрики: Разное

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *