Первым событием в программе Царских Дней в год 400-летнего юбилея Дома Романовых стало освящение престола Храма-на-Крови в Екатеринбурге.

15 июля появился новый придел в честь святых Царственных страстотерпцев на месте той самой расстрельной комнаты, где принял мученическую кончину государь Николай II, его семья и верные слуги. Богослужение возглавил митрополит Екатеринбургский и Верхотурский Кирилл, которому сослужили митрополит Челябинский и Златоустовский Феофан, митрополит Пензенский и Нижнеломовский Вениамин, митрополит Иваново-Вознесенский и Вичугский Иосиф, архиепископ Бакинский и Азербайджанский Александр, наместник монастыря Царственных страстотерпцев на Ганиной яме архимандрит Пимен (Адарченко), духовенство Екатеринбургской епархии.

16 июля состоялся крестный ход по последнему скорбному маршруту Государя – от Храма-на-Крови до монастыря на Ганиной Яме.

Божественную литургию, начавшуюся около полуночи возле Храма-на-Крови, совершил глава Среднеазиатского митрополичьего округа митрополит Ташкентский и Узбекистанский Викентий. Богослужение прошло на специально сооруженном под открытым небом помосте.

Среди сонма святых в земле Российской просиявших, последний государь Николай II, его супруга Александра и чада Алексий, Ольга, Татьяна, Мария и Анастасия занимают особое место. Не монахи, образцы аскезы, не воины, славные ратными подвигами, даже не равноапостольные правители – Венценосная семья прославлена в лике страстотерпцев. Их подвиг – подвиг любви. Отказавшись бежать за границу, призывать в Россию иноземные войска, они не захотели стать врагами своего народа, отдавшись его воле. Пример государя и его семьи показывает обычным людям – путь к достижению святости.

Во время пения тропарей на малом входе была возглашена «Вечная память» слугам Царской семьи, также принявшим смерть в ночь на 17 июля 1918 года.

По окончании Литургии состоялся крестный ход до места уничтожения останков Царской семьи. Для каждого верующего этот крестный ход имеет свое значение: кто-то хочет покаяться, кто-то приобщиться к святыне, а кто-то надеется на чудо. Чтобы поучаствовать в нем в Екатеринбург приехали десятки тысяч паломников России и стран ближнего зарубежья. Шествие началось в три часа утра и за пять часов 50-ти тысячная колонна преодолела 20-км маршрут.

вернуться

КАНОН ЦАРСТВЕННЫМ МУЧЕНИЦАМ

ПЕСНЬ 1

Ирмос:Грядите, людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, яко прославися.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Поругание зря и разорение земли своея от безбожных враг, плакася из глубины сердца благочестивый Царь, якоже пророк Иеремия и трие отроцы, моляся за люди согрешившия и горько стеняше: милостиве Господи, не остави нас.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

О како земля Русская, прежде славная в мире и благоденствующая, пленена бысть от богоборцев; вси дружащийся с нею отвергошася ея, быша ей врази. Отринул есть Господь Царя, и князя, и священника. Виждь, Господи, призри и помилуй.

Слава: Щедроты Господни бездна многа, не во веки отринет Господь, но помилует смирившихся и кающихся по множеству милости Своея и избавит люди Своя, якоже древле Израиля от рабства египетскаго.

И ныне: Богородичен: С верою и любовию притекающих к Тебе и со страхом поющих Тя, молитвенный глас услыши, Владычице.

ПЕСНЬ 3

Ирмос:На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя. Возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен паче Тебе, Господи.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Ангел хранитель попущением Божиим отъят бысть от земли Российския, врази ея сташа во главе, ненавидящии ю благоденствуют за множество нечестия прежде благочестивыя земли, князи ея пребывают в народех чуждих. Не отрини, Господи, страждущих людей Твоих до конца, но обрати и утверди их на камени заповедей Твоих.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Слава: Избавления не имущи, скорби и стенания исполнися земля, прежде христоименитая, во страдании своем глаголя: согрешихом и беззаконновахом отступивше от Тебе, Господи, и заповедей Твоих не послушахом, ниже соблюдохом. Обрати нас, Боже, к покаянию и утверди на недвижимем камени заповедей Твоих.

И ныне: Богородичен: Упование и надежда наша Ты еси, Пресвятая Владычице, спаси страждущее отечество наше и люди Твоя, молящияся и имя Твое призывающия.

Кондак святой преподобномученице
Великой Княгине Елисавете

Глас 4

От славы царственныя, / вземши Крест Христов, / прешла еси к славе небесней, молящися за врагов, / и обрела еси радость вечную, / святая мученице княгине Елисавето, / с Варварою мученицею, / темже молите о душах наших.

Седален, глас 7

Страстотерпице святая княгине Елисавето, / егда тя живу во Алапаевскую шахту ввергоша, / купно со святыми мученики Царския крове, / яже беху князие Сергий, Иоанн, Константин, Игорь и Владимир, / такожде мученица Варвара / и святый мученик Феодор, / изнемогающим же надолзе всем от ран, / облегчала еси еле жива сущи страдания умирающих, / воспевающи священныя песнопения, яже слышаху мимоходящии. / Сего ради молим тя, молися Христу Богу / прегрешений оставление даровати / празднующим любовию святую память твою.

Слава, и ныне: Богородичен

Егда предстану пред лицем Создателя моего в день праведнаго суда Его, тогда, Владычице, предстани ми, и вечныя муки избави мя, да не сниду во ад, но да спасуся Твоим, Пресвятая Богородице, заступлением.

ПЕСНЬ 4

Ирмос:Пришел еси от Девы, не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощся, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Беззакония людей Твоих велики быша пред очима Твоима, Господи, сего ради безбожнии врази святилища Твоя оскверниша и разориша, якоже пророк Исаия рече: праздников ваших ненавидит душа Моя… не стерплю грехов ваших. Егда прострете руки (ваша) ко Мне, отвращу очи Мои от вас(Ис. 1,14.15). Приближаются Мне людие сии усты своими… сердце же их далече отстоит от Мене (Ис. 29, 13). Разумеюще сие, ныне каемся и обращаемся к Тебе, да престанет гнев Твой, да побориши борющий ны и да речем: слава силе Твоей, Господи.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

О, како бремя беззаконий народа Твоего, Господи умножися, Ти отъял еси силу нашу, предал еси нас в руки беззаконников и соделашася вси раби. Токмо Ты, едине Господи, можеши, аще хотещи, свободити ны, егда познаем грехи своя и обратимся к Тебе, Создателю нашему, и прославим Тя.

Слава: Жизнь во веки блаженная токмо в Бозе есть, но узок путь вводяй в живот. Сия забы народ Твой, Господи, и не послуша словесе Твоего, Христе Царю, но широким путем греха пойде. Прииде же на ны насилие и пагуба, изгнание и смерть, да уразумеем единый истинный путь Твой, Спасителю наш, и обратимся и прославим Тя.

И ныне: Богородичен: Ты еси, Пречистая Богородице, прибежище наше и утверждение. Моли Сына Твоего и Бога нашего подати нам спасение и грехов оставление.

ПЕСНЬ 5

Ирмос:Света подателю и веков Творче, Господи, во свете Твоих повелений настави нас; разве бо Тебе иного Бога не знаем.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Егда отринул есть Господь Царя, и князя, и священника, храмы же, и жертвенники, и святилища Своя не пощаде, тогда возскорбех, сердце мое смятеся во мне, воздыхаю и несть утешающаго. Призри, Господи, и пощади, просвети ны повелении Твоими, да обратимся к Тебе и послужим Ти.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас. >

Людие Твои, Господи, бежати вожделеша от насилия врагов и не возмогоша, инии же в народех чуждих скитаются. Сие бысть, яко ложнии вожди вещаша суету и безумие и не глаголаху о гресех, да отвратят гнев Божий, пленение и изгнание. Ныне отверзоша на ны уста своя вси врази наша, поскрежеташа зубы своими и реша: поглотим их. Возстани, воззови в нощи, изливай молитву ко Господу, простирая к Нему руце и глаголя: виждь, Господи, погибель нашу, просвети, призри и помилуй.

Слава: Юноши и девы, старцы и младенцы, неповиннии убиени быша, погна враг душу мою, смирил есть в землю живот мой, посадил мя есть в темных, яко мертвыя от века, и уны во мне дух мой, во мне смятеся сердце мое, погибе сила моя и надежда моя на Господа. Помяни, Господи, нищету мою и горесть. Сия глаголах в сердце моем, сего ради потерплю страдание от Бога, яко да призрит Господь на смирение мое.

И ныне: Богородичен: Бога, Егоже родила еси, Пречистая Марие, моли рабом Твоим подати прегрешений оставление.

ПЕСНЬ 6

Ирмос: Во глубине греховней содержим есмь, Спасе, и в пучине житейстей обуреваем, но якоже Иону от зверя, и мене от страсте возведи, и спаси мя.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Даде Господь утешение, яко милость Господня не остави нас, и не скончашася щедроты Его, обновляются бо на всяк день. Сего ради будем надеющеся на Бога, Господь часть наша есть, пребудем уповающе на Него, могущаго избавити нас от всех бед, якоже Иону от зверя морскаго.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Ищущим Бога благо есть, благ бо Господь надеющимся на Него, благо душе, в терпении ожидающей спасения Божия, дающей лице свое биющему и приемлющей поношение, яко не на веки отринет Господь, но избавит от погибели души смирившихся и уповающих на Него.

Слава: Согрешившим людем посла Господь горе, но помилует по велицей благости и любви в попечении Своем, порази бо и огорчи сыны человеческия не от изволения сердца Своего, но егда попраша заповеди Его, яко от Вышняго исходит наказание и благоденствие. Да не возропщет о наказании всяк живущий, да сетует же о гресех своих и восплачет, дондеже приклонится и увидит Господь с небесе.

И ныне: Богородичен: Ныне к Тебе прибегаю, Пречистая, спаси мя молитвами Твоими и соблюди: елика бо хощеши, можеши, яко Мати Всемогущего.

КОНДАК, глас 6

Надежда Царя мученика с Царицею и чады, и слуги укрепи, и к Твоей любви окрыли, будущий им покой провозвестивши, тех молитвами Господи, помилуй нас.

ИКОС

Зря веру Христову благочестивым Царем во стране Российстей укрепляему, и не терпя сего, врази Божии погубити христолюбиваго Царя-мученика Николая умыслиша, и предаша его неповинной смерти со благочестивою Царицею и чады и слуги и со всем Царственным родом, но прельстишася, яко путь нечестивых погибнет, праведницы же во веки живи будут, и вместо пагубы и вреда сотвориша их славныя мученики и заступники пред Богом. Кровию их и новомученик всех страна Российская, богоборцы угнетаемая, спасена будет, понеже кровь сия семя новой жизни во Христе есть, тех молитвами, Господи, помилуй нас.

ПЕСНЬ 7

Ирмос:Образу златому на поле Деире служиму, трие Твои отроцы небрегоша безбожнаго веления, посреде же огня ввержени, орошаеми пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Обрати ны, Господи, к Тебе, и обратимся, обнови дни наша служением Тебе, якоже прежде, яко благословен еси, и хвально и прославлено имя Твое во веки. Яко праведен еси во всем, яже сотворил еси нам, и вся дела Твоя истинна, и прави путие Твои, и вси суди Твои истинни. Сего ради душею сокрушенною и духом смиренным глаголем: благословен еси Боже, препетый и превозносимый во веки.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Господи Боже, благословен еси, яко истинным судом навел еси сия вся страдания на ны, грех ради наших. Яко согрешихом, и беззаконновахом, и не соблюдохом, и не сохранихом, якоже заповедал еси нам, да благо нам будет и да прославим имя славы Твоея святое, препетое и превозносимое во веки.

Слава: Решителю всех долгов греховных, Господи, благодать подаждь прощения прегрешившей стране Российстей, юже наказал еси ранами горькими. Обаче не во гневе Твоем, но по множеству щедрот Твоих и неизреченней милости Твоей очисти землю православную от безбожных врагов, возстави, Щедрый, Царя Помазанника Твоего и услыши ны, мир Церкви и спасение людем Твоим даруй, молит Тя, Царь страстотерпец, и весь безчисленный сонм новых мученик, Единаго благословеннаго Бога отец наших.

И ныне: Богородичен: Богородице Дево, рождшая Слово паче слова, Зиждителя Твоего, Того моли с Царем великомучеником, Царицею, и чады, и слуги, и прочими Царственными мученики, и всеми новомученики Российскими помиловати души наша.

ПЕСНЬ 8

Ирмос:В пещь огненную ко отроком еврейским снисшедшаго, и пламень в росу преложшаго Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Шуяго стояния избави нас, Господи, вся к пользе нашей строяй, прославный огненное очищение стране нашей, да непрестанно взываем: благословите вся дела Господня Господа.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Имамы сокровище велие веру святую, юже Христос нам, недостойным, даде, да сохраним ю во благоденствии и во страданиих, якоже сонм великий новых страстотерпец даже до смерти веру сохрани, и да глаголем с ними: Господа пойте дела и превозносите во веки.

Слава: Возжелав всеблагий Бог явити крепость веры и силу терпения Царственных мученик, даде им испити чашу горьких страданий и прияти мученическую смерть, они же не поропташа, но, яко агнцы незлобивии, не отверзоша уст своих, с терпением же и радостию вся претерпеша, взывающе: Господа пойте и превозносите во веки.

И ныне: Богородичен: Спасения ходатаица нам явилася еси, Богородице, рождшая Спаса и Владыку всех, темже молим Тя: избавление от безбожник исходатайствуй люте страждущей стране Российстей и спасения сподоби всех песнословящих Тя верно во вся веки.

ПЕСНЬ 9

Ирмос:От Бога Бога Слова неизреченною мудростию пришедшаго обновити Адама, ядию в тление падшаго люте, от Святыя Девы неизреченно воплотившагося нас ради, вернии единомудренно песньми величаем.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Широкий путь греха, вводяй в погибель, и мнози суть входящии им (Мф. 7, 13), рече Господь.
Не послушаша сего евангельскаго гласа людие Российстии, и гнев Божий постиже их, от негоже избави нас, Христе, молит Тя святый великомученик Царь Николай и иже с ним убиенныя и яко Человеколюбец помилуй и спаси души наша.

Припев: Святии Царственнии мученицы, молите Бога о нас.

Иисусе Христе Боже наш, обрати ны по множеству милости Твоея, и спасемся, призри с небесе милостию и любовию, и виждь, яко предал еси нас в руки беззаконных и есмы смирени по всей земли грех ради наших. И ныне возследуем всем сердцем, и боимся Тебе, и ищем лица Твоего. Не посрами нас, молитвами святых царственных страстотерпцев, но спаси души наша.

Слава: Яви, Господи, силу Твою, молит Тя Царь страстотерпец, изми нас от безбожных враг наших по чудесем Твоим, и сотвори с нами по кротости Твоей и по множеству милости Твоея, и да посрамятся вси являющии рабом Твоим злая, и крепость их да сокрушится, и да разумеют, яко Ты еси Господь Бог един по всей вселенней, славен и спасаяй души наша.

И ныне: Богородичен: Ты еси крепость наша, Ты еси похвала и радование, хранительница наша, заступление, прибежище, предстательница непобедимая и покров страны Российския. Пречистая Богородице, с Царем мучеником и великим сонмом новомученик моли спасти рабы Твоя.

Светилен, глас 2

Страдавшии Тебе ради Царственнии мученицы, Христе, / многая муки претерпеша / и славныя венцы прияша на небесех, / да молятся о душах.

Слава, и ныне: Богородичен

По Бозе упование имуще на Тя, / Пречистая Богородице, / молим Ти ся: Рождшагося из Тебе умоли / даровати мир вселенней и велию милость.

МОЛИТВА

***

О святии Царственнии великомученицы, Царице Александре, Царевны Ольго, Татиано, Марие, Анастасие, купно с Цесаревичем Алексием и преподобномученицами Елисаветою и Варварою! Приимите от покаянных сердец наших моление теплое сие, вам приносимое, и испросите нам у Всемилостиваго Владыки и Спаса нашего Иисуса Христа прощение за соизволение Цареубийства, на нас и отец наших павшаго, даже до седмаго колена. Яко же в житии вашем земнем неисчислимыя милости сотворили есте людям вашим, тако и ныне умилосердитеся на ны, грешныя, и извавити нас от скорбей лютых, от недуг душевных и телесных, от стихий, на ны попущением Божием восстающих, от браней вражиих и междуусобных и крови братския пролития. Укрепити нашу веру и упование и испросите нам у Господа терпение и вся благопотребная в жизни сей и к душевному спасению полезная. Утешите ны, скорбящия, и приведите ны ко спасению. Аминь.

ТРОПАРЬ святому Царю-мученику Николаю II, глас 5

Царства земнаго лишение, узы страдания многоразличныя кротко претерпел еси, свидетельствовав о Христе даже до смерти от богоборцев, страстотерпче великий Боговенчанный Царю Николае. Сего ради мученическим венцем на небесех венча тя с Царицею, чады и слуги твоими Христос Бог, Егоже моли помиловати страну Российскую и спасти души наша.

ТРОПАРЬ святой благоверной царице Александре, глас 3

Призва тя Господь от чуждыя земли, святая благоверная мученице Царице Александро. Православную веру всем сердцем возлюбила еси, с ангельской кротостию горькую чашу страданий с Россией испила еси. Темже у Престола Вседержителева предстоиши с преподобномученицею сестрою, Государем и чадами, с ними же моли о нас, чтущих святую память твою.

ТРОПАРЬ святому благоверному Царевичу Алексию, глас 1

Благословенное чадо лозы добродетельной, с младенчества страданиями на крест восшедый, душу яко чистое небо имевый, и сердце — пламень к Богу горящий, святый благоверный Царевичу Алексие, с родители мужески пострадавый во искупление грехов народа Российского. Ныне же небесною трапезой наслаждаешися, выну Богу вопия: Господи, помилуй землю Русскую.

ТРОПАРЬ святой преподобномученице Великой Княгине Елисавете, глас 4

Кротость и смирение, и любовь / вселивши в душу свою, / усердно послужила еси страждущим, / страстотерпице святая княгине Елисавето, / таже с верою претерпела еси страдание и смерть за Христа, / с мученицею Варварою. С нею же моли о всех с любовию почитающих вас.

***

Канон сей составлен по образцу «Плача пророка Иеремии», стенавшего о разрушении Иерусалима и Вавилонском пленении Израильского народа.

Смотрите также подробнее о канонах, акафистах и о правиле чтения их

Величание

Величаем вас, страстотерпцы святии царственные мученицы, и чтем честная страдания ваша, яже за Христа претерпели есте.

Великий Князь Сергий Михайлович
князь Иоанн Константинович(сын Великого Князя Константина Константиновича)
князь Константин Константинович(сын Великого Князя Константина Константиновича)
князь Игорь Константинович(сын Великого Князя Константина Константиновича)
Князь Владимир Павлович Палей — сын Великого Князя Павла Александровича от морганатического брака

[ad01]

Рубрики: Разное

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *